De identiteit van een culinaire beleving in kaart gebracht.
Restaurant Lutum
In 2022 start de samenwerking tussen Rik Veen, Roy Schipper en Toby Sadettan met de overname van restaurant ‘t Klooster in het historische centrum van Wijk bij Duurstede. De twee Nederlandse chefs en de Franse sommelier hebben dan al jaren ervaring in Nederlandse en internationale toprestaurants. Vanaf dag één hebben de jonge ondernemers een gezamenlijke missie: ‘van alles wat we serveren in het restaurant, kennen en vertellen we de exacte herkomst’. Als snel wordt de kwaliteit van Restaurant Lutum, opgepikt door Gault & Millau en de Lekker 500.
Herkenbaar op de kaart.
Toby, Rik en Roy hebben een duidelijke visie en vaardigheden die door hun gasten en recensenten worden erkend. Met een valse start tijdens de Corona-beperkingen is de branding en marketing van het restaurant nauwelijks van de grond gekomen. En door de ligging in Wijk bij Duurstede is er niet veel verloop. Waar het team aanvankelijk vooral de noodzaak voelt zich te moeten bewijzen, wil het nu duidelijker staan voor waar het in gelooft. Hoe kunnen we de identiteit van dit bijzondere restaurant herkenbaar en aantrekkelijk op de nationale kaart zetten? En hoort daar een nieuwe naam bij?
De luxe beleving tastbaar maken.
Het product van een restaurant is een service. De waarde van die service beleef je pas als je in het restaurant bent. Dat geldt nog sterker in het hogere segment. In de nieuwe identiteit van het restaurant leggen we daarom de focus op de beleving. Die is zeer professioneel en tegelijk laagdrempelig en speels. Gasten benoemen de unieke culinaire ervaring al in recensies. Door deze beleving te vertalen naar visuele en tekstuele uitingen, worden gasten vooraf al getriggerd. Zo spreekt het restaurant een doelgroep aan die bereid is verder te reizen voor een bijzondere lunch of diner.
Een nieuwe naam.
We starten met een onderzoek naar de identiteit van restaurant ’t Klooster. Wat drijft de eigenaars? Waar hopen zij over vijf jaar te staan? Waarvoor komt hun gewenste doelgroep naar het restaurant? Na het in kaart brengen van de identiteit buigen we ons over de vraag of de huidige naam daarbij past. Tijdens een brainstorm bespreken we een longlist aan namen. De naam die het team zelf aandraagt, blijkt perfect aan te sluiten bij het merkverhaal. ‘Lutum’ is het meest vruchtbare deeltje in de kleigrond. Een krachtige naam die verwijst naar de hyperlokale werkwijze die het restaurant voorstaat. Om vol in te zetten op beleving voegen we de pay-off ‘bron van verwondering’ toe. Deze past goed bij de persoonlijkheid van het restaurant.
“Inrichting, gedachtegoed, huisstijl en persoonlijkheid komen sterker tot hun recht in dit vernieuwde eigentijdse restaurant met uiterst lokale keuken.”
Met de voeten in de klei.
Bij de nieuwe identiteit van het restaurant hoort een frisse visuele stijl. Tegelijk met het ontwerp daarvan start de verbouwing van het interieur. Met het merkverhaal en de ontwerptekeningen van interieurstylist Menno Kroon in de hand gaat onze grafisch ontwerper aan de slag. De nieuwe huisstijl van Restaurant Lutum is aards en verfijnd, met organische texturen en seizoensgebonden accenten. Blauwe details uit het interieur komen subtiel terug in de stijl. Lutum krijgt een nieuw logo en beeldmerk: een opvallende ’t’ die de unieke aanpak van de jonge ondernemers symboliseert. Het beeldmerk is een fictief plantje met drie blaadjes (Rik, Roy en Toby) en wortels die verwijzen naar de vruchtbare grond als bron van creativiteit. Binnen de nieuwe huisstijl ontwerpt vandenberg alle online en offline middelen; website, nieuwsbrief, social posts, menukaarten en cadeaukaarten.
Een herkenbare beleving.
Lutum heeft haar deuren na de verbouwing en rebranding nog nauwelijks geopend of Gault Millau kent het team al 14,5 punten toe. In de recensie wordt expliciet de nieuwe huisstijl en persoonlijkheid benoemd. Met de nieuwe huisstijl en tone of voice is het restaurant een herkenbaar merk dat zichzelf professioneel positioneert.
Wij helpen je graag bij
nieuwe ideeën.